

Každý dobrý kuchař ví, že bez kvalitního prkénka na krájení se neobejde. I když existují plastová, skleněná nebo keramická krájecí a servírovací prkénka, nejlepším materiálem pro opravdu kvalitní prkénka je dřevo.
Výše zmíněná skleněná nebo plastová prkénka na krájení se snadněji snadnější na údržbu, na krájení a porcování je stále nejlepší dřevěná lopatka. Krájení masa nebo krájení zeleniny a tvrdých surovin na dřevěném prkénku je šetrnější k nožům, protože dřevo netupí ostří. Krájecí prkénko je praktičtější při krájení masa paličkou.
Dřevěné lopatky se vyrábějí z různých druhů dřeva, máme např. DřevoG21 pro jeho skvělé vlastnosti. Na rozdíl od dubového dřeva nemá bukové dřevo v sobě žádnou hořkost, která by se mohla přenášet do jídlo, ani se tak snadno nebarví a nezmění barvu, jako je tomu např. u jasanové nebo lipové dřevo. Bukové dřevo je chuťově neutrální, tvrdé a odolné proti hnilobě. trvanlivá a přiměřeně hustá.
Aby vám dřevěné prkénko vydrželo co nejdéle, nemyjte ho v myčce nádobí nebo ani nečistěte mycími prostředky. Díky správné péči si dřevěné prkénkoudržíte v perfektním stavu bez použití chemických prostředků. Stačí, když proutí po každém použití udržujete v čistotě Prkénko můžete také vyčistit citronem šťávou nebo octem. Dřevěné prkénko je dobré čas od času naolejovat rostlinným olejem. nebo minerálním olejem, aby dřevo nevysychalo.
TIP: Dřevěnou lopatku můžete před krájením krvavého masa namočit. Krev a šťáva z masa se tak snadno nevsákne do dřeva.